‘De stemapplicatie van Progress boezemde me direct al vertrouwen in’

‘De stemapplicatie van Progress boezemde me direct al vertrouwen in’

Erasmushogeschool Brussel stond voor een grote uitdaging. Wettelijk gezien was zij op een bepaald moment verplicht verkiezingen te organiseren, maar de omstandigheden maakten fysieke bijeenkomsten onmogelijk. Progress Verkiezingen bood uitkomst. Brecht Ranschaert, Strategic Management Advisor aan Erasmushogeschool Brussel, over zijn ervaringen.

Op zoek naar een online verkiezingsplatform

Bij wet zijn wij als onderwijsinstelling verplicht om regelmatig verkiezingen te houden voor bestuursorganen als de raad van toezicht. De timing daarvan staat vast, maar de omstandigheden en tijdgeest maakten het noodzakelijk op zoek te gaan naar een online verkiezingsplatform dat betaalbaar, veilig en relatief makkelijk te implementeren zou zijn.

Vertrouwen

In die zoektocht naar een geschikte stemapplicatie stuitte ik op Progress Verkiezingen. Wat me direct aansprak was dat Progress, de organisatie die de applicatie ontwikkelt, heel veel ervaring heeft met instellingen in het hoger onderwijs. Dat is prettig, omdat onze problematiek soms aanmerkelijk anders is dan binnen het bedrijfsleven. Ik ben zelf medeverantwoordelijk voor de naleving van de AVG binnen de Erasmushogeschool en wat ik las over de organisatie Progress en haar applicatie boezemde me meteen vertrouwen in.

Als beste uit de bus

Erasmushogeschool is een overheidsinstelling. Dat houdt in dat we niet zomaar een softwareleverancier kunnen kiezen. Wij zijn in Vlaanderen gebonden aan regels rondom openbare aanbestedingen. We hebben een aantal partijen geselecteerd en aangeschreven en met twee partijen zijn we verder in gesprek gegaan. Ook toen kwam Progress voor ons nog steeds als beste uit de bus. Dat kwam mede doordat we de indruk hadden dat de manier waarop de stemming geheim wordt gehouden transparanter verloopt.

Stemgeheim en gebruiksvriendelijkheid

Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar om online een stemming daadwerkelijk geheim te houden, dat is niet zo evident. Het is heel ingewikkeld om zeker te stellen dat je echt geen digitale sporen achterlaat die traceerbaar zijn. Bij Progress Verkiezingen is de manier waarop stemgerechtigden worden ingevoerd en de manier waarop ze vervolgens kunnen inloggen, heel transparant. Dat was een belangrijk verschil met de andere leverancier. De gebruiksvriendelijkheid van het systeem, zowel aan de administrator-kant als aan de kant voor de kiezers zelf, gaf uiteindelijk de doorslag.

Korte lijntjes

Die gebruiksvriendelijkheid is ook precies wat we hebben ervaren toen we daadwerkelijk met de applicatie aan de slag gingen. Ikzelf heb wel enige IT-achtergrond, maar mijn twee collega’s totaal niet. Toch hebben ze zonder problemen de online verkiezingen kunnen organiseren. Wat we ook heel prettig vinden, is dat de lijntjes met de mensen van Progress heel kort zijn. Als we dringend hulp nodig hebben, is dat altijd in no time geregeld. Ze doen ook voorstellen hoe we zaken het best kunnen aanpakken en waarschuwen voor eventuele valkuilen. Ja, ze denken goed met ons mee, ook dat is heel positief.

Nieuwsgierig?

Wil je meer informatie over Progress Verkiezingen of ben je benieuwd of we iets voor jouw verkiezing kunnen betekenen? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee!
Jan Batteram, directeur, info@progressonderwijs.nl | 050 - 205 35 30


;